Peren worden steeds dominanter bij de export van Nederlands fruit. De consument geeft echter de voorkeur aan appels.
De productie van peren is de laatste kwart eeuw verdrievoudigd. De oppervlakte perenbomen is de afgelopen 25 jaar met ruim 70 procent toegenomen en de opbrengst per hectare verdubbelde. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Het areaal peer steeg van 5000 hectare in 1989 tot 8600 hectare in 2014. De peer wordt steeds populairder onder de telers. Nu levert een hectare peren 40.000 kilo op, tweemaal zo veel als een kwart eeuw geleden. Voor heel Nederland zijn dat zo’n 130 miljoen zakken van 2,5 kilo, drie maal zoveel als 25 jaar geleden.
(klik voor uitvergroting)
Appel minder populair bij fruittelers
Fruittelers kiezen vaker voor peren ten koste van de appel. De oppervlakte appels is de afgelopen kwart eeuw gehalveerd tot 7800 hectare, aldus het CBS. In 2013 produceerden de Nederlandse fruittelers voor het eerst iets meer peren (327 miljoen kilo) dan appels (314 miljoen kilo).
(klik voor uitvergroting)
De peer lijkt echter niet zo populair bij de Nederlandse consument. Slechts 2 procent kiest een peer als sappig tussendoortje tegenover 16 procent die voor de appel kiest.
Een groot deel van het in Nederland geproduceerde fruit wordt geëxporteerd. De Nederlandse peer is geliefd in het buitenland. Vorig jaar werd 140 miljoen kilo peer geëxporteerd, bijna twee maal zo veel als de export van appels.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl